Autor: Jolanta Świt
Uczniowie klasy VIb już wiedzą jak bardzo ważne są prawidłowe nawyki żywieniowe. To co jemy ma wpływ nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia, funkcje poznawcze, lecz także pomaga chronić organizm przed wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych etapach życia.
Tę wiedzę młodzież poznała i utrwaliła na spotkaniu w dniu 24 marca 2023 roku z pielęgniarką szkolną Panią Teresą Sasak. Nie tylko jak jeść, co jeść, by prawidłowo się rozwijać było tematem spotkania z uczniami, ale młodzież nurtowało wiele pytań dotyczących diet wegańskiej i wegetariańskiej, kaloryczności pokarmów, jak zastępować mięso w pokarmach, czy ile słodyczy można zjeść dziennie. Wiedzę teoretyczną uczniowie mogli wykorzystać w praktyce już 27 marca 2023 roku podczas samodzielnego wykonywania drugiego śniadania w pracowni AGD powstałej dzięki rządowemu programowi Laboratoria Przyszłości. Szóstoklasiści wykazali się ogromną kreatywnością i wiedzą na temat zdrowego, drugiego śniadania. Powstały pełnoziarniste tosty, gofry, jajecznice, kanapki i kolorowe sałatki bez grama sosów, na bazie oliwy i pachnących przypraw. Na kolejnym tak smakowitym spotkaniu uczniowie planują przygotować słodycze bez grama cukru. Czy nam się to uda? Z taką wiedzą o zdrowym odżywianiu i zapałem na pewno tak.